Investeringen in je onderneming en in jezelf is belangrijker dan je denkt!
30 november 2020 
2 min. leestijd

Investeringen in je onderneming en in jezelf is belangrijker dan je denkt!

Investeringen in jezelf en onderneming zijn, naast je dagelijkse werkzaamheden, ook een belangrijk onderdeel. Waarom zou je moeten investeren in jezelf en je onderneming?

Een bekend gezegde is “met geld maak je geld”, en dat is niet voor niets! Toch vinden ondernemers het lastig om geld aan de ontwikkeling van hun onderneming, en daarmee aan zichzelf, uit te geven. Ze kiezen er vaak voor om alles zelf te doen en niets uit te besteden.

Voor deze keuze kunnen verschillende redenen zijn. De belangrijkste is vaak het besparen van geld. Daarnaast worden de gedachten iets zelf beter kunnen of de controle te behouden ook als argumenten genoemd.

Eigen logo ontwerpen, dat kon ik toch makkelijk zelf?

Toen ik in januari 2013 startte met mijn onderneming wilde ik met zo min mogelijk geld zoveel mogelijk bereiken. Dit heb ik ongeveer een halfjaar volgehouden. Toen werd ik via LinkedIn benaderd door een oude bekende, die grafisch ontwerper van beroep was. Hij feliciteerde me met de stap om als zelfstandig ondernemer door het leven te gaan en gaf tegelijkertijd feedback op het door mezelf ontworpen logo via Vistaprint. Hij vond het logo totaal niet bij mij passen zoals hij mij kent.

Dat was even slikken, maar zijn oprechte feedback zette me aan het denken. Ik heb contact met hem opgenomen en gevraagd of hij een passend logo voor me wilde ontwerpen. Dan merk je dat ontwerpen, zoals bijvoorbeeld een logo, echt een vak is. De ontwerper kwam met mijn huidige logo. Ik werd daar zo blij van, want het logo in combinatie met mijn bedrijfsnaam was precies zoals ik ben. Nu klopte de buitenkant met de binnenkant.

Daarna heb ik doorgepakt met het inhuren van een tekstschrijfster en het uitbesteden van de productie van mijn website. Verder heb ik geïnvesteerd in trainingen, wat heeft geresulteerd in het vergroten van mijn kennis op verschillende vlakken.

Wat is er veranderd doordat ik geld investeerde in mezelf en mijn onderneming?

Ten eerste is de uitstraling van mijn bedrijf in alle media consistent en professioneel. Dit schept vertrouwen en vergemakkelijkt de keuze voor een potentiële cliënt om contact mij op te nemen.

Maar wat er ook anders werd, en dat is iets wat ik in eerste instantie onderschatte, is mijn mindset. Het besteden van geld om mijn droom te bereiken zorgde er ook voor dat ik in mezelf geloofde en mezelf serieus nam als ondernemer. Het werd ineens “echt”. Mijn zelfvertrouwen kreeg een enorme boost. En ja, dit alles heeft ook positieve gevolgen gehad voor de groei van mijn klantenbestand.

Kan ik geen ondernemer worden zonder te investeren?

Dat beweer ik niet. Alles is te leren en als je bereid bent daarvoor tijd te investeren dan is dat geen verkeerde keuze. Ik ben wel van mening dat het waarschijnlijker langer gaat duren voor je je ondernemersdoelstelling(en) bereikt.

Hoeveel zou ik moeten investeren?

Er is geen richtlijn voor het investeringsbedrag of waarin je zou moeten investeren om snel succesvol te zijn. Maar een professionele uitstraling, een goede vindbaarheid en zichtbaarheid zijn wel hele belangrijke (en essentiële) elementen. Het is natuurlijk een beetje prediken voor eigen parochie, maar kennis van de financiële kant van het ondernemerschap is ook onmisbaar voor iedere ondernemer die nu, en in de toekomst, goed wil leven van het ondernemerschap.

Mijn conclusie

Samengevat is het antwoord op de vraag “waarom zou je moeten investeren in jezelf en je onderneming?”:
je mindset verandert
je kans op succes wordt vergroot
je bereikt je doelen sneller

Je zal zien dat je je investeringen terugverdient, omdat je sneller een hogere omzet en resultaat behaalt.

Heb je vragen over jouw situatie of wil je eens van gedachten wisselen, voel je vrij om contact met me op te nemen.

Over de schrijver
Zoals als ik me kan herinneren, heb ik iets met cijfers gehad en vond ik het leuk om met geld om te gaan. Al op mijn 8ste huurde ik een plekje op braderie van Ter Aar om mijn zelfgemaakte oorbelletjes en andere sieraden te maken. Aan het einde van de dag kwam het leukste moment: geld tellen. Ik schreef keurig op wat ik verdiend had. Welke kosten daarvoor gemaakt waren en wat ik daaraan over gehouden had. In feite was ik een resultatenrekening aan het maken. In eerste instantie dacht ik dat iedereen op bezig was met de financiën, maar dat bleek in de praktijk niet te zijn. Ik ben in verschillende branches actief geweest, van de maakindustrie tot aan psychologisch advies en zelfs Keurmeester magazijnstellingen staat op mijn c.v. De rode draad in mijn carrière zijn altijd de cijfers en het contact met mensen geweest. Mijn laatste baan in loondienst was bij een groot accountantskantoor. Er kwam een nieuw beleid waardoor er nauwelijks tijd was om met de klanten in gesprek te gaan. De cijfers met de ondernemers verbinden door deze met hen door te nemen, zie ik juist als toegevoegde waarde en belangrijk. Wanneer je niet meer achter wat je moet doen kunt staan, is het tijd om te gaan. En dat is wat ik heb gedaan. In 2013 ben ik gestart met D-Ly met een paar klanten. Door te netwerken en zoveel mogelijk kennis te delen, werd de klantenkring steeds groter. In die tijd dacht ik ondernemers het beste te kunnen helpen door de boekhouding voor hen te doen. In die gedachte kwam verandering toen ik in aanraking met Moneybird kwam. Een boekhoudprogramma dat zich niet richt op de boekhouder/accountant maar op de ondernemer. Moneybird maakt het heel gemakkelijk om zelf de administratie bij te houden. Door zelf direct toegang te hebben tot de boekhouding is de ondernemer minder afhankelijk van een boekhouder. Verder helpt het zelf boekhouden bij het krijgen van inzicht in de cijfers. Iets waar steeds meer ondernemers behoefte aan hebben. Toevallig kwam de accountant die het adviseursprogramma voor Moneybird aan het opzetten was op mijn pad. Ik mocht meedoen aan de pilot en zo ben 1 van de eerste Moneybird Adviseurs geworden. Vanaf dat moment ben ik me volledig gaan richten op de samenwerking met de klanten in Moneybird Inmiddels zijn we weer een aantal jaren verder. D-Ly is de D-Ly Boekhoudacademie geworden. Naast de samenwerking met onze klanten in Moneybird, verzorgen we ook trainingen, waarbij 3 stappen te onderscheiden zijn. Het begint bij een up-to-date belasting-proof boekhouding, vervolgens de cijfers leren te begrijpen en de laatste stap is de cijfers in te kunnen zetten om jouw doelen te behalen. Een andere ontwikkeling is dat ik niet meer alleen werk. Ik ben erg blij en trots op de mensen met wie ik samen mag werken. Sinds begin 2022 hebben we het NOAB keurmerk verkregen. Hierdoor wordt ons netwerk en toegang tot nog meer kennis en kunde groter. Natuurlijk is niet alles in de afgelopen jaren van een leien dakje gegaan. Maar ook dat is ondernemerschap: voor problemen of tegenvallers oplossingen verzinnen. Ik voel me heel gelukkig in het ondernemerschap, wat het me gebracht heeft en hoe ik daarin voor anderen van betekenis mag zijn.
Reactie plaatsen