Het verschil tussen omzetbelasting en inkomstenbelasting
15 januari 2021 
3 min. leestijd

Het verschil tussen omzetbelasting en inkomstenbelasting

help, ik begrijp er niets van!

De verschillende soorten belasting; wat als je daar als ondernemer meer over wilt weten?

De verschillende soorten belastingen zijn voor veel mensen onduidelijk en vaak een beetje eng. Want waar begin je? En wat is nou het verschil tussen omzet- en inkomstenbelasting? Vandaar dat ze zich er liever niet in verdiepen of dat er een soort mist in de hersenen ontstaat wanneer het woord “belasting” valt. Misschien herken je jezelf hier ook wel in. Als ondernemer kan je niet om belasting (betalen) heen. Denk je nu “ik besteed alle belastingaangiftes (liever) uit” lees dan toch door. Ik ben ervan overtuigd dat het goed voor je ondernemerschap is als je over een beetje kennis van belastingen beschikt, omdat meer inzicht hierin en kennis ervan jou als ondernemer (financieel) veel verder kan brengen.

Regelmatig spreek ik ondernemers die het vervelend vinden om te zeggen dat ze niet begrijpen welke belastingen ze betalen. Ik ben blij als dit ter sprake komt, want dat geeft mij de gelegenheid uit te leggen hoe het in elkaar zit. Als ondernemer heb je in ieder geval te maken met de inkomstenbelasting en de omzetbelasting.

De belastingdienst  heeft geprobeerd het makkelijk voor je te maken door in de woorden omzet- en inkomstenbelasting al te zetten waar je belasting over moet betalen. Toch ontstaat hier nog veel verwarring over en wordt het vaak door elkaar gehaald. Ik leg je graag uit wat het verschil is en hoe je met deze soorten belastingen om kan gaan.

Inkomstenbelasting

Deel je dit woord in tweeën dan krijg je “inkomsten” en “belasting”, dit is dus de belasting die over je inkomsten geheven wordt. Omdat je niet kan voorspellen wat je in een jaar aan inkomsten hebt, mag je van de belastingdienst na afloop van een kalenderjaar vertellen wat je verdiend hebt. Om te voorkomen dat je dit vergeet, ontvang je middels de welbekende blauwe enveloppe een vriendelijke uitnodiging om de aangifte inkomstenbelasting te doen.

Vooraf ingevulde gegevens bij de belastingdienst

Tegenwoordig weet de belastingdienst al vrij veel, zo niet alles, over je. De vooraf ingevulde gegevens in de particuliere belastingaangifte maakt het doen van de aangifte inkomstenbelasting een stuk eenvoudiger.
Dit geldt echter niet voor je werkzaamheden als ondernemer. Hierbij wordt er met betrekking tot de ondernemer niets van te voren ingevuld. Bij de aangifte inkomstenbelasting voor ondernemers worden vragen gesteld over je onderneming, waaronder over de balans en de resultatenrekening. De antwoorden op deze vragen vind je in je boekhouding terug. Het mooiste is als je een boekhoudprogramma zoals Moneybird gebruikt. Wanneer het boekjaar goed afgesloten is, kunnen de gegevens 1 op 1 ingevuld worden in je aangifte. Makkelijk en snel.

Omzetbelasting/btw

De omzetbelasting is de belasting is die geheven wordt over de omzet. Anders dan de inkomstenbelasting die over je winst/inkomsten wordt geheven. Omzetbelasting is in feite de verwerking van jouw geheven btw (Belasting Toegevoegde Waarde), maar hoe zit het dan precies hiermee? Omdat het slechts 3 letters zijn wordt btw vaak als afkorting voor de omzetbelasting gebruikt.

Waardecreatie als ondernemer

Heb je er wel eens over nagedacht dat je als ondernemer waarde creëert? Dit klinkt mooi toch? Je verleent een dienst/verkoopt een product tegen een bepaald bedrag, en over de gecreëerde, toegevoegde waarde wordt de btw geheven. De klant betaalt de door jou vastgestelde waarde, plus de btw.

Btw op de kosten die je maakt

Om je dienst te kunnen verlenen, of je product te kunnen verkopen, maak je kosten. Wanneer je btw-plichtig bent, mag je de btw die over je kosten betaald hebt, aftrekken onder de noemer “voorbelasting”. Maar let op: niet alle btw is aftrekbaar. In mijn online training Zorgeloos Boekhouden leer ik ondernemers welke kosten wel en niet aftrekbaar zijn.

Btw afdragen

Het verschil tussen btw die je geheven hebt over je omzet en de btw die je over je kosten betaald hebt, moet je afdragen aan de belastingdienst door je aangifte omzetbelasting in te dienen. Je bent in feite een incassobureau voor de belastingdienst. Dit gebeurt ieder kwartaal, ook hier krijg je een herinnering van.

Het komt weleens voor dat de voorbelasting hoger is dan de btw die je berekend hebt over je omzet, in dat geval ontvang je geld terug van de belastingdienst. Hoe raar het misschien klinkt: ik betaal het liefst veel btw. Dit betekent dat mijn omzet veel hoger is dan de kosten die ik gemaakt heb om mijn omzet te bereiken.

Soms hoef je geen btw te heffen

Niet alle ondernemers zijn btw-plichtig. Wanneer je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel wordt doorgegeven aan de belastingdienst welke activiteiten je in je onderneming gaat ontplooien. Aan de hand hiervan stelt de belastingdienst je belastingplicht vast. De vaststelling ontvang je schriftelijk in, jawel, die beruchte blauwe envelop.

De praktische toepassing op jouw onderneming

Wat in dit artikel beschreven is, is heel algemeen en van toepassing op ondernemers die actief zijn met een eenmanszaak of vennootschap onder firma (v.o.f.). Heb je vragen over jouw situatie of wil je eens van gedachten wisselen, voel je vrij om contact met ons op te nemen. Wij voorzien je graag (en vrijblijvend) van advies wat jij het beste in jouw situatie kan doen.

Contact

Over de schrijver
Zoals als ik me kan herinneren, heb ik iets met cijfers gehad en vond ik het leuk om met geld om te gaan. Al op mijn 8ste huurde ik een plekje op braderie van Ter Aar om mijn zelfgemaakte oorbelletjes en andere sieraden te maken. Aan het einde van de dag kwam het leukste moment: geld tellen. Ik schreef keurig op wat ik verdiend had. Welke kosten daarvoor gemaakt waren en wat ik daaraan over gehouden had. In feite was ik een resultatenrekening aan het maken. In eerste instantie dacht ik dat iedereen op bezig was met de financiën, maar dat bleek in de praktijk niet te zijn. Ik ben in verschillende branches actief geweest, van de maakindustrie tot aan psychologisch advies en zelfs Keurmeester magazijnstellingen staat op mijn c.v. De rode draad in mijn carrière zijn altijd de cijfers en het contact met mensen geweest. Mijn laatste baan in loondienst was bij een groot accountantskantoor. Er kwam een nieuw beleid waardoor er nauwelijks tijd was om met de klanten in gesprek te gaan. De cijfers met de ondernemers verbinden door deze met hen door te nemen, zie ik juist als toegevoegde waarde en belangrijk. Wanneer je niet meer achter wat je moet doen kunt staan, is het tijd om te gaan. En dat is wat ik heb gedaan. In 2013 ben ik gestart met D-Ly met een paar klanten. Door te netwerken en zoveel mogelijk kennis te delen, werd de klantenkring steeds groter. In die tijd dacht ik ondernemers het beste te kunnen helpen door de boekhouding voor hen te doen. In die gedachte kwam verandering toen ik in aanraking met Moneybird kwam. Een boekhoudprogramma dat zich niet richt op de boekhouder/accountant maar op de ondernemer. Moneybird maakt het heel gemakkelijk om zelf de administratie bij te houden. Door zelf direct toegang te hebben tot de boekhouding is de ondernemer minder afhankelijk van een boekhouder. Verder helpt het zelf boekhouden bij het krijgen van inzicht in de cijfers. Iets waar steeds meer ondernemers behoefte aan hebben. Toevallig kwam de accountant die het adviseursprogramma voor Moneybird aan het opzetten was op mijn pad. Ik mocht meedoen aan de pilot en zo ben 1 van de eerste Moneybird Adviseurs geworden. Vanaf dat moment ben ik me volledig gaan richten op de samenwerking met de klanten in Moneybird Inmiddels zijn we weer een aantal jaren verder. D-Ly is de D-Ly Boekhoudacademie geworden. Naast de samenwerking met onze klanten in Moneybird, verzorgen we ook trainingen, waarbij 3 stappen te onderscheiden zijn. Het begint bij een up-to-date belasting-proof boekhouding, vervolgens de cijfers leren te begrijpen en de laatste stap is de cijfers in te kunnen zetten om jouw doelen te behalen. Een andere ontwikkeling is dat ik niet meer alleen werk. Ik ben erg blij en trots op de mensen met wie ik samen mag werken. Sinds begin 2022 hebben we het NOAB keurmerk verkregen. Hierdoor wordt ons netwerk en toegang tot nog meer kennis en kunde groter. Natuurlijk is niet alles in de afgelopen jaren van een leien dakje gegaan. Maar ook dat is ondernemerschap: voor problemen of tegenvallers oplossingen verzinnen. Ik voel me heel gelukkig in het ondernemerschap, wat het me gebracht heeft en hoe ik daarin voor anderen van betekenis mag zijn.
Reactie plaatsen