Ondernemen naast je vaste baan:
zo werkt dat met belasting
Sommige zpp’ers werken naast hun onderneming ook nog ergens in loondienst. Bijvoorbeeld in de opstartfase van je onderneming of omdat je meer zekerheid van inkomsten wil. Het kan dan prettig zijn om naast je onderneming een parttime baan in loondienst te hebben. Hoewel het vele voordelen kan hebben om naast je eigen bedrijf ook een vaste baan te hebben, kan het ook nadelig zijn als je niet weet waar je rekening mee moet houden. Zo zijn er een aantal regels om gebruik te kunnen maken van bepaalde belastingvoordelen, zoals bijvoorbeeld de KIA . Overweeg je deze combinatie en wil je weten wat deze keuze belastingtechnisch inhoudt? Je leest het in dit artikel.
Ondernemer voor de inkomstenbelasting
Als zzp’er heb je een eigen bedrijf en ben je ondernemer. Maar dat wil niet zeggen dat je ook automatisch ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. Daarvoor moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Om gebruik te kunnen maken van de belastingvoordelen als ondernemer is dit een vereiste. Wil je als ondernemer voor de inkomstenbelasting gezien worden? Dan zijn er een aantal criteria waar je aan moet voldoen.
Urencriterium
De bekendste is het urencriterium (1.225 uur per jaar) en dat je meer dan 50% van de werktijd moet je besteden aan je ondernemersactiviteiten. Neem je een baan aan naast je onderneming, bereken dan of je nog wel aan je urencriterium én aan 50% van de werktijd dat je aan je onderneming besteedt, komt.
Andere vereisten
Andere vereisten zijn dat je meerdere klanten hebt, je investeert in je onderneming, je gedraagt je als ondernemer, je ondernemersrisico loopt, je aansprakelijk bent voor de schulden van je onderneming, je winst maakt, je zelf bepaalt hoe je je werkzaamheden uitvoert, enz.
Voldoe je niet aan de vereisten voor het ondernemerschap voor de inkomstenbelasting, dan valt het inkomen uit je onderneming onder resultaat uit overige werkzaamheden. In dat geval heb je geen recht op de ondernemersaftrekposten. Dit kan zo maar een paar duizend euro aan inkomstenbelasting schelen!
OndernemersCheck
Met de OndernemersCheck van de Belastingdienst zie je snel of je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent.
Hoe werkt het met de inkomstenbelasting?
Wanneer je een baan neemt naast het ondernemerschap wordt bij de aangifte inkomstenbelasting het inkomen uit loondienst opgeteld bij het inkomen uit je onderneming. Vervolgens wordt berekend hoeveel inkomstenbelasting betaald moet worden, dan gaan de heffingskortingen er vanaf en vervolgens blijft er een te betalen bedrag over. Omdat er al belasting ingehouden is op je salaris wordt dat bedrag verrekend met het totaal te betalen bedrag.
Het komt er dan zo uit te zien:
Belastbare winst uit onderneming
Inkomen uit dienstverband+
Totaal belastbaar inkomen
Inkomstenbelasting over het totaal belastbaar inkomen
Heffingskortingen –
Te betalen bedrag Inkomstenbelasting
Reeds ingehouden loonheffingen (op je bruto salaris)–
Nog te betalen Inkomstenbelasting
De heffingskortingen zijn inkomensafhankelijk en worden altijd toegepast. Je kunt de heffingskorting toe laten passen op het inkomen uit loondienst. Bij de aangifte inkomstenbelasting 2021 wordt de heffingskorting weer verrekend.
N.B. Bij dit voorbeeld is geen rekening gehouden met andere aftrekposten uit werk en wonen en de invloed op de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet.
Rekenhulp en ondersteuning nodig?
Wil jij naast je baan gaan ondernemen of, andersom, een vaste baan naast je werkzaamheden als zzp’er? D-Ly Boekhoudacademie kan je helpen om te kijken wat voor jou de meest gunstige constructie is. Hier kan je contact met ons opnemen!