arrow_drop_up arrow_drop_down
Belastingbesparende tip voor ondernemers
15 november 2020 

Belastingbesparende tip voor ondernemers

Fiscale voordelen zijn fijn en besparen een hoop geld,

maar toch laten ondernemers het vaak liggen. Het jaar 2020 loopt ten einde en wil je nog gebruik kunnen maken van eventuele fiscale voordelen dan moet je vaak voor 1 januari in actie komen. Hoe? In dit artikel leggen wij het je graag uit en lichten we toe hoe je de KIA kunt toepassen. Na het lezen weet je waar KIA voor staat en begrijp je hoe deze regeling werkt. Ook weet je aan het einde of deze fiscale regeling van toepassing is op jouw situatie.
De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Een fiscale voordeel wat je (nu nog) uit je onderneming kan halen, is de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, ook wel KIA genoemd. Dit betekent eigenlijk simpelweg dat wanneer je in een jaar € 2.401 of meer investeert, de belastingdienst blij met je is en je wordt beloond met een extra aftrek van 28%.

Wat is een investering?

Niet alles wat je zakelijk koopt is per se een investering. Onder een investering wordt verstaan een bedrijfsmiddel dat langer dan 1 jaar in het gebruik is en een minimale aanschafwaarde van € 450 exclusief btw heeft.

KIA: hoe werkt het eigenlijk?

Je hoeft niet € 2.401 in 1 bedrijfsmiddel te investeren, maar je mag verschillende investeringen bij elkaar optellen. Dus koop je een smartphone van € 750, een laptop van € 1.100 en tablet voor € 600 dan is dat bij elkaar € 2.450 waarover je de investeringsaftrek mag nemen.

De voordelen van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Oké, je hebt je investering gedaan. Maar wat levert die 28% extra belastingaftrek nou eigenlijk op? Stel dat je in de eerste belastingschijf valt, dat is een belastbaar inkomen tot € 68.507. Je betaalt in dat geval 37,35% belasting. We gaan uit van het voorbeeld dat er € 2.450 geïnvesteerd is in 2020. De KIA bedraagt dan 28% x € 2.450 = € 686. Dit bedrag mag je extra aftrekken, waardoor je hierover geen belasting betaald. De belastingbesparing is dan 37,35% * € 686 = € 256. Dat is toch ruim 10% van het geïnvesteerde bedrag.

Let op: de KIA is niet van toepassing is op alle investeringen die je voor je onderneming doet. Wil je een investering doen en gebruik maken van de KIA, check dan even of de KIA van toepassing is op het aan te schaffen bedrijfsmiddel. Dit is te vinden op de website van de Belastingdienst of leer je in de training Belastingproof Boekhouden.

Kijk uit voor de desinvesteringsbijtelling

Heb je in de afgelopen 5 jaar gebruik gemaakt van de KIA en verkoop je het bedrijfsmiddel? Dan kan je te maken krijgen met de desinvesteringsbijtelling. Dat wil zeggen dat je een deel van de genoten aftrek terug moet betalen. Let er dus op dat er vijf jaar tussen de verkoop en het gebruik van de KIA moet zitten.

Nu investeren of volgend jaar?

Stel dat je dit jaar nog geen of een laag bedrag aan bedrijfsmiddelen aangekocht hebt die als investering beschouwd worden. Wanneer je nog een aankoop wilt doen die onder de investeringsaftrek zou vallen, maar je dit jaar niet aan het totaalbedrag van € 2.401 komt, kan je deze investering beter in 2021 doen. Je hebt dan namelijk weer een heel jaar om aan het minimumbedrag voor de investeringsaftrek te komen.

Je investeringen bijhouden

Je huidige investeringen kan je terugvinden in je boekhouding, mits je boekhouding up-to-date en goed bijgehouden is. Dit is 1 van de reden waarom wij adviseren om in ieder geval zelf toegang te hebben tot je administratie, maar het liefst ook dat je begrijpt wat de cijfers van je boekhouding begrijpt. Je boekhouding bevat een schatkist aan informatie. Een boekhoudprogramma als Moneybird kan je hierbij helpen.

Heb je nog vragen, stel ze gerust.

Over de schrijver
Mensen en cijfers motiveren mij als persoon en in mijn vak als boekhouder en adviseur. Mensen boeien me en ik houd van cijfers, dit komt samen in mijn onderneming.
Reactie plaatsen