De voordelen van het juiste uurtarief
25 februari 2021 

De voordelen van het juiste uurtarief

De voordelen van het juiste uurtarief

“Wat is jouw uurtarief?” Om deze vraag kan je niet heen. Veel ondernemers vinden deze vraag lastig omdat ze niet weten wat ze moeten antwoorden. Vaak wordt er gekeken naar welk tarief een vergelijkbare collega of concurrent vraagt. Maar kan jij met dat tarief ook jouw leven leiden zoals je dat voor ogen hebt? Iedereen heeft andere omstandigheden en daarom is het belangrijk dat je weet welk uurtarief bij jou past. Zelfs als je met traject- of pakketprijzen werkt, dan is het handig om te weten wat je omgerekend minimaal per uur zou moeten verdienen.

Ben jij een dienstverlenende zelfstandige ondernemer (zzp'er)? Dan is dit artikel uitermate geschikt voor jou, deze gaat namelijk in op de vraag waarom je je uurtarief moet berekenen en wat je kunt doen als jouw uurtarief hoger is dan gebruikelijk.

Het juiste uurtarief berekenen

Je uurtarief berekenen als zzp'er hoeft niet moeilijk te zijn. Wel is het belangrijk om het juiste uurtarief te rekenen aan je klanten, zodat je het leven kan leiden dat jij wilt. Wil jij zelf makkelijk en snel je ideale uurtarief berekenen? Kijk dan voor meer informatie bij de tariefberekenaar.

Meer informatie over de tariefberekenaar

Het juiste uurtarief zorgt er niet alleen voor dat je het leven kan leiden dat je voor ogen hebt, maar helpt je ook nog op andere gebieden.

Opkomen voor jezelf/zelfvertrouwen

Een gesprek met een potentiële klant kan spannend zijn. Hoewel jij weet dat je ze goed kan helpen, moet je ook de ander ervan kunnen overtuigen. Heb je er weleens over nagedacht hoe je overkomt als je onzeker over je eigen uurtarief bent? Er is een wereld van verschil in je uitstraling wanneer je je uurtarief berekend hebt. Het is namelijk niet zomaar een bedrag, maar het bedrag dat jij nodig hebt om zonder financiële zorgen te kunnen leven en wat jij ook meer dan waard bent voor de diensten die jij levert. Als je je uurtarief naar jezelf en naar anderen kan onderbouwen, voel je je veel zekerder.

Een hoger uurtarief dan gemiddeld, wat nu?

Het kan voorkomen dat je uurtarief hoger is dan het gemiddelde in de markt. Wat nu? Met inzicht in je uurtarief kan je kijken waar je iets kan aanpassen, zodat je toch kan rondkomen van je inkomsten. Het makkelijkste is om je kosten onder de loep te nemen. Zijn echt alle kosten nodig? Zijn er goedkopere alternatieven? Hierbij kijk je dus naar de mogelijkheden om je kosten te verlagen.

Uitdagender is het om te kijken wat je kunt doen om jouw uurtarief wél te kunnen vragen. Onthoud dat, in welke branche je ook werkt, je altijd prijsverschillen ziet. Dit zal je ook wel opgemerkt hebben bij jou (con)collega's. Jouw kennis zal echt niet onderdoen bij dat van hen, dus hoe kan je ook een hoger tarief vragen? De vragen die je jezelf hierbij kunt stellen, zijn:

  • “Heb ik de juiste doelgroep voor mijn diensten?”
  • “Hoe kan ik meer waarde leveren?”

Een voorbeeld uit mijn vakgebied: het invoeren van administraties heeft een lager uurtarief dan het geven van advies en het overdragen van kennis. Het laatste is waardevoller voor de klanten, omdat zij daardoor zelf wijzer worden. Hier kan je dus ook een hoger tarief voor vragen.

De overstap naar pakketten en trajecten

Wellicht ga je ooit een verschuiving maken in het leveren van diensten op basis van uurtje-factuurtje, naar het verpakken van je diensten in pakketten/trajecten.
Je uurtarief gebruik je dan als basis voor de berekening van een pakketof trajectprijs.
Daarnaast kan je ook denken aan het maken van producten, zoals een training, boek etc. Gaandeweg je meer ervaring krijgt en weet waar de behoefte ligt, zal je vanzelf inzien wat in jouw vakgebied werkt.

Wat kom ik allemaal te weten met de tariefberekenaar en korte cursus

Je uurtarief is een belangrijk onderdeel van jouw werkzaamheden als ondernemer. Ondanks dat je je natuurlijk liever bezighoudt met waar je goed in bent, zijn cijfers cruciaal voor een gezonde onderneming én een goede werk-privé balans.

Wil jij ook:

  • Het juiste uurtarief
  • Inzicht in de opbouw van je uurtarief
  • Bewustwording van je uitgaven/kosten
  • Zien of jouw uurtarief past bij jouw doelen
  • Weten wat je kunt doen om je uurtarief te veranderen

Wacht dan niet langer en bestel de ‘Tariefberekenaar'-tool met korte cursus nu voor slechts €17,95!

Ik wil mijn uurtarief berekenen

Het berekenen van je uurtarief doet meer met je dan alleen het weten van een bedrag. Het geeft je zelfvertrouwen om te staan voor je tarief.
Het geeft je inzicht en het zet je ook in beweging om na te denken over hoe je je diensten aanbiedt en welke mogelijkheden er nog meer zijn.

Over de schrijver
Mensen en cijfers motiveren mij als persoon en in mijn vak als boekhouder en adviseur. Mensen boeien me en ik houd van cijfers, dit komt samen in mijn onderneming.
Reactie plaatsen