Btw op facturen in Europa, hier moet je rekening mee houden
30 juni 2021 

Btw op facturen in Europa, hier moet je rekening mee houden

Is je onderneming zo hard gegroeid, dat ze je zelfs over de grens weten te vinden? Wat goed! Binnen Europa handeldrijven brengt andere regels met zich mee, zoals bijvoorbeeld het verwerken van btw. In dit artikel lees je er meer over.

Btw verleggen 

Je krijgt de vraag van een zakelijke klant uit het buitenland om geen btw te factureren. Ojee, wat nu? Je klant bedoelt waarschijnlijk dat deze graag een factuur wilt ontvangen waarop de btw verlegd is naar hem (of haar). Btw verleggen klinkt misschien ingewikkeld, maar het betekent gewoon dat de klant de btw aangeeft in zijn eigen land in plaats van dat jij dat in Nederland in rekening brengt. Je brengt dus geen btw in rekening en betaalt dan ook geen btw via de btw-aangifte voor dat stukje omzet. Dit moet natuurlijk wel goed in je boekhouding en btw-aangifte verwerkt worden.

Verkoopfacturen maken voor het buitenland

Om de btw te kunnen verleggen voor een product of dienst aan een klant binnen de EU, moet de klant een geldig btw-identificatienummer hebben. Is dit het geval? Dan kan je als volgt een verkoopfactuur voor je EU klant maken in Moneybird:

  1. Het bijbehorende btw-tarief moet geactiveerd zijn in je administratie.
    Check of het juiste btw-tarief geactiveerd is door via het tandwieltje naar de instellingen te gaan en daar te kiezen voor btw-tarieven. Staat daar nog niet het btw-tarief “Dienst binnen EU (btw verlegd)” of  “Product binnen EU (btw verlegd)”? Dan kies je rechtsboven voor ‘toevoegen' en vink je het btw-tarief dat voor jou van toepassing is aan.
  2. Maak een nieuwe klant aan in Moneybird met het btw-identificatienummer.
    Je maakt de klant aan via ‘contact' en vult daar ook het btw-identificatienummer van de klant in. Moneybird controleert het btw-nummer in het zogenaamde VIES-register. Dat is een database met EU btw-nummers. Wanneer het btw-nummer van de klant daarin voorkomt, zie je een groen vinkje achter het nummer en kan je de btw verleggen naar je klant.
  3. Maak de verkoopfactuur en kies het juiste btw-tarief.
    Je maakt de verkoopfactuur en kiest voor het btw-tarief ‘dienst' (of ‘product') binnen EU (btw verlegd). Je ziet dan dat er geen btw op de factuur vermeld wordt. Vermeld ook op de factuur de zin “VAT Reverse charge”. Je kunt er ook voor kiezen deze tekst in de taal van je klant te vermelden.

Opgaaf ICP

Let op, je bent er nog niet! Wanneer je klanten in de EU met btw verlegd hebt gefactureerd, moet je naast de gewone btw-aangifte ook een opgaaf ICP (intracommunautaire prestaties) doen. In deze opgaaf vertel je aan de belastingdienst aan welke btw-nummers je in de EU producten hebt geleverd (of diensten hebt verleend) en per btw-nummer ook het omzetbedrag. Deze opgaaf kan niet via Moneybird ingediend worden, maar moet rechtstreeks bij de Belastingdienst (inloggen op mijn Belastingdienst zakelijk. Bij de btw-aangifte over het betreffende aangifte vak zie je een bedrag staan bij 3b. Dit is ook het bedrag dat je moet opgeven (met btw-identificatienummers van de klanten) in de opgaaf ICP over dat kwartaal. Je hoeft overigens alleen een ICP opgaaf te doen wanneer er ook werkelijk diensten/producten in de EU geleverd zijn.

Instructievideo:

We hebben een instructievideo gemaakt die je stap voor stap de instellingen laat zien.

Taal instellen in Moneybird

Tot slot nog een handig weetje: je kunt in Moneybird voor de facturen verschillende talen instellen. Op dit moment is het mogelijk om facturen te maken in het Deens, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Nederlands, Noors, Portugees, Spaans en Turks.

 Zo kan je met Moneybird als boekhoudprogramma groot en internationaal denken!

Vragen of hulp nodig?

Heb je hier nog vragen over? Neem gerust contact met ons op, we denken graag met je mee en/of helpen je verder.

Over de schrijver
Mensen en cijfers motiveren mij als persoon en in mijn vak als boekhouder en adviseur. Mensen boeien me en ik houd van cijfers, dit komt samen in mijn onderneming.
Reactie plaatsen