arrow_drop_up arrow_drop_down
Stel een begroting op en begin het jaar goed!
20 januari 2021 

Stel een begroting op en begin het jaar goed!

Een begroting opstellen als ZZP'er heeft veel meer voordelen dan je denkt. Het jaar 2021 is net van start gegaan en veel ondernemers, jij waarschijnlijk ook, willen deze goed beginnen. Ik ook, en voor mij betekent dat het jaar in cijfertjes gieten. Ik vind het prettig om te weten waar ik financieel naartoe moet werken en het geeft me rust om te weten wat ik kan verwachten. Ik help dagelijks veel ondernemers met het maken van een zakelijke begroting, maar heb je weleens nagedacht over het opstellen van een persoonlijke begroting of een combinatie van beiden? Het kan je namelijk veel voordelen opleveren en daarnaast, net zoals bij mij, veel rust geven.

Een begroting opstellen

Ik hoor je al denken: waarom zou ik een begroting maken? Ik kijk toch gewoon wat ik binnen krijg en dan zie ik het wel?! Echter moet je omzet voldoende zijn om:

  • Zelf (goed) van te kunnen leven
  • De inkomstenbelasting te kunnen betalen
  • De zakelijke kosten te kunnen betalen
  • Pensioen en reserves op te bouwen

Als ZZP'er heb je vaak fluctuerende inkomsten. Een juist plan zorgt ervoor dat jij je leven kan leiden zoals je dat wilt. Maar waar begin je? Juist, bij een (persoonlijke) begroting :-).

Ik maak ‘m ieder jaar. Wanneer ik aan het begin van een jaar hiermee bezig ben, kan ik beter sturen op de cijfers door het jaar heen. Het resultaat is dat ik aan het einde van het jaar mijn doelen behaald heb. Dit gun ik jou ook.

Tijd voor grip op de financiën, waar beginnen we?

In stappen werken is in dit geval het beste, ik gebruik daarvoor de volgorde waarvoor de omzet gebruikt gaat worden.

Persoonlijke begroting

We starten met jezelf! Met een persoonlijke begroting bereken je wat je per maand nodig hebt om een goed leven te leiden. Wat een “goed” leven is, is voor iedereen anders. Je hebt je basisbehoeften: de kosten van wonen, eten, medische zorg, kleding, vervoer, verzekeringen etc. Daarnaast heb je de uitgaven voor je ontspanning en andere zaken die je belangrijk vindt om te genieten van het leven. De een vindt het belangrijk om regelmatig uit eten te kunnen gaan, de ander gaat graag naar het theater en een volgende wil beiden kunnen doen. Wat jouw benodigde budget is, kan je berekenen door een persoonlijke begroting te maken.

Om een inzicht in je kosten te krijgen, is het het gemakkelijkst om je bankrekening van het afgelopen jaar erbij te pakken. Aan de hand van de kosten die je tegenkomt, kan je een goede inschatting maken van de kosten per maand. Om je te helpen, deel ik het document dat ik gemaakt heb en al jaren gebruik. Je kunt het sjabloon voor de meest veel voorkomende persoonlijke kosten gratis aanvragen: (vraag hier het sjabloon aan)

Een handig hulpmiddel is ook de website van het Nibud. Hier vind je normbedragen voor eten, auto, energie- en gasverbruik enzovoorts. Niet alle kosten kan je van tevoren aan zien komen. Om ook rekening te houden met onverwachte kosten houd ik in de regel ca. 5% van het totaalbedrag voor de onvoorziene uitgaven aan.

De eerste keer dat je een persoonlijke begroting maakt, is dat het meeste werk. De volgende jaren gebruik je dit als basis en hoef je alleen wat bedragen aan te passen aan je persoonlijke situatie op dat moment. Een tijdsinvestering die zich uiteindelijk dubbel en dwars terugbetaald, dat is lekker toch?!

Mocht je niet precies weten wat je nodig hebt en wel weten welk nettobedrag je uit je onderneming wilt halen, dan kan je ook dat bedrag als uitgangspunt nemen en je kosten hierop aanpassen.

Inkomstenbelasting voor zzp'ers

Je weet nu het bedrag dat je netto, dus nadat je inkomstenbelasting betaald hebt, nodig hebt om een goed leven te kunnen leiden. De volgende stap is de inkomstenbelasting die je erbij op moet tellen. Naast de inkomstenbelasting moet je ook een bedrag voor de bijdrage Zorgverzekeringswet (ZvW) betalen.

Een indicatie van het bedrag dat je voor de inkomstenbelasting en de bijdrage ZvW moet reserveren, kan je in de tabel vinden.

Zakelijke begroting

Dan hebben we, naast persoonlijke kosten ook nog de zakelijke kosten: (vraag hier het sjabloon aan) De kosten die je moet maken voor je onderneming kan je ook, net als je privékosten, van tevoren inschatten. Het gemakkelijkste is het om je resultatenrekening erbij te pakken en te kijken naar de kosten die je het jaar ervoor gehad hebt. Welke kosten heb je dit jaar weer en wat gaan je plannen voor het nieuwe jaar kosten? Wellicht wil je een (nieuwe) website of een training volgen? Wat wordt je budget voor marketing? Wat staat er nog op je verlanglijstje op het gebied van een computer, telefoon of andere investeringen?

Als Moneybird expert  én fan maak ik gebruik van de gegevens uit dit boekhoudpakket. In het document dat je via de link eerder in dit artikel kon aanvragen, vind je ook een sjabloon voor de zakelijke begroting waar de meeste zakelijke kosten in vermeld staan.

Omzet

Nu heb je alle gegevens compleet om de omzet te berekenen. Het overzicht ziet er als volgt uit:
persoonlijke begroting
+ Inkomstenbelasting/Zvw
+ zakelijke begroting
omzet

Wat kan je doen met deze informatie?

Wanneer je het benodigde omzetbedrag weet, kan je kijken wat dit betekent voor het aantal uren/producten/programma's/abonnementen (afhankelijk van je verdienmodel) die je moet verkopen. Hoeveel klanten heb je dan nodig of welk uurtarief  moet je rekenen?

Aan de ene kant kan het confronterend zijn om deze cijfers te weten, aan de andere kant kan het je ook helpen om nog eens kritisch naar je aanbod te kijken. Hierop kan je dan eventueel aanpassingen maken en beslissingen nemen om je doelen te halen. Ik raad je in dit geval aan om de schatkist aan informatie die je boekhouding bevat te openen en dit in te vullen in de persoonlijke begroting.

Vind je het interessant om verder je cijfers in te duiken en wil je eventueel mijn hulp daarbij? Dat kan! Boek een 1:1 adviesgesprek  en ik ga samen met jou aan de slag!

Over de schrijver
Mensen en cijfers motiveren mij als persoon en in mijn vak als boekhouder en adviseur. Mensen boeien me en ik houd van cijfers, dit komt samen in mijn onderneming.
Reactie plaatsen