Broodfonds bij ziekte
16 november 2022 
1 min. leestijd

Broodfonds bij ziekte

Dankbaar voor het Broodfonds bij ziekte

Twee jaar had ik het kunnen vermijden, maar van de zomer was ik ook aan de beurt: corona. Ik dacht dat ik bij degenen zou horen die er met een weekje vanaf zou zijn en weer aan de slag kon. Helaas liep dat heel anders. Maar wat kan je doen als je als zzp’er ziek wordt?

Terugval in inkomsten door ziekte

Voor veel zzp’ers betekent ziekte dat er een stap terug gedaan wordt in de inkomsten. Toen ik in die situatie terecht kwam, was ik dankbaar dat ik kon terugvallen op mijn Broodfondsgenoten

Wat is een Broodfonds?

Het Broodfonds is een sociaal alternatief voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Een groep ondernemers gaat de verplichting aan om elkaar te ondersteunen in het geval van ziekte. Toen ik ziek was, ontving ik van alle deelnemers een schenking. Doordat ik rechtstreeks van collega-ondernemers een bedrag ontving wilde ik me zo snel mogelijk weer beter melden. Dat is het vertrouwen waarop het Broodfonds gebaseerd is. In de afgelopen jaren ben ik op mijn beurt collega-ondernemers tot steun geweest toen zij door ziekte niet in staat waren te werken. Dit geeft me een goed gevoel. Verder is het Broodfonds meer dan een vangnet. Doordat het lokaal georganiseerd is, is het ook een netwerk. Wil je meer weten over het Broodfonds, lees dan hier verder. 

Verschil tussen een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) en een Broodfonds

Een andere manier om te zorgen dat je niet financieel in de problemen komt bij ziekte is het afsluiten van een AOV. Tussen een AOV en een Broodfonds zitten wezenlijke verschillen. Het is daarom goed om beide opties te vergelijken. De kenmerken van een AOV en het Broodfonds overzichtelijk op een rijtje:

De verschillen tussen AOV en broodfondsAanvragen Broodfonds of AOV

Je kunt op verschillende manieren bij een Broodfonds of AOV terecht komen. Voor een AOV kan je op het internet of bij een financieel tussenpersoon terecht. Voor het afsluiten van een AOV worden advieskosten door een tussenpersoon gevraagd. Hoe je bij een Broodfonds komt verschilt per regio. Soms kan je jezelf aanmelden, maar vaak moet je geïntroduceerd worden door iemand die er al bij zit.  


Neem contact op bij vragen

Heb je nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Over de schrijver
Zoals als ik me kan herinneren, heb ik iets met cijfers gehad en vond ik het leuk om met geld om te gaan. Al op mijn 8ste huurde ik een plekje op braderie van Ter Aar om mijn zelfgemaakte oorbelletjes en andere sieraden te maken. Aan het einde van de dag kwam het leukste moment: geld tellen. Ik schreef keurig op wat ik verdiend had. Welke kosten daarvoor gemaakt waren en wat ik daaraan over gehouden had. In feite was ik een resultatenrekening aan het maken. In eerste instantie dacht ik dat iedereen op bezig was met de financiën, maar dat bleek in de praktijk niet te zijn. Ik ben in verschillende branches actief geweest, van de maakindustrie tot aan psychologisch advies en zelfs Keurmeester magazijnstellingen staat op mijn c.v. De rode draad in mijn carrière zijn altijd de cijfers en het contact met mensen geweest. Mijn laatste baan in loondienst was bij een groot accountantskantoor. Er kwam een nieuw beleid waardoor er nauwelijks tijd was om met de klanten in gesprek te gaan. De cijfers met de ondernemers verbinden door deze met hen door te nemen, zie ik juist als toegevoegde waarde en belangrijk. Wanneer je niet meer achter wat je moet doen kunt staan, is het tijd om te gaan. En dat is wat ik heb gedaan. In 2013 ben ik gestart met D-Ly met een paar klanten. Door te netwerken en zoveel mogelijk kennis te delen, werd de klantenkring steeds groter. In die tijd dacht ik ondernemers het beste te kunnen helpen door de boekhouding voor hen te doen. In die gedachte kwam verandering toen ik in aanraking met Moneybird kwam. Een boekhoudprogramma dat zich niet richt op de boekhouder/accountant maar op de ondernemer. Moneybird maakt het heel gemakkelijk om zelf de administratie bij te houden. Door zelf direct toegang te hebben tot de boekhouding is de ondernemer minder afhankelijk van een boekhouder. Verder helpt het zelf boekhouden bij het krijgen van inzicht in de cijfers. Iets waar steeds meer ondernemers behoefte aan hebben. Toevallig kwam de accountant die het adviseursprogramma voor Moneybird aan het opzetten was op mijn pad. Ik mocht meedoen aan de pilot en zo ben 1 van de eerste Moneybird Adviseurs geworden. Vanaf dat moment ben ik me volledig gaan richten op de samenwerking met de klanten in Moneybird Inmiddels zijn we weer een aantal jaren verder. D-Ly is de D-Ly Boekhoudacademie geworden. Naast de samenwerking met onze klanten in Moneybird, verzorgen we ook trainingen, waarbij 3 stappen te onderscheiden zijn. Het begint bij een up-to-date belasting-proof boekhouding, vervolgens de cijfers leren te begrijpen en de laatste stap is de cijfers in te kunnen zetten om jouw doelen te behalen. Een andere ontwikkeling is dat ik niet meer alleen werk. Ik ben erg blij en trots op de mensen met wie ik samen mag werken. Sinds begin 2022 hebben we het NOAB keurmerk verkregen. Hierdoor wordt ons netwerk en toegang tot nog meer kennis en kunde groter. Natuurlijk is niet alles in de afgelopen jaren van een leien dakje gegaan. Maar ook dat is ondernemerschap: voor problemen of tegenvallers oplossingen verzinnen. Ik voel me heel gelukkig in het ondernemerschap, wat het me gebracht heeft en hoe ik daarin voor anderen van betekenis mag zijn.
Reactie plaatsen