Urencriterium zzp niet gehaald

Wat als je het urencriterium niet haalt?

Als zelfstandig ondernemer ben je vast bekend met het urencriterium en de belangrijke rol die dit speelt in de belastingaangifte. Maar wat houdt dit criterium precies in en wat zijn de gevolgen als je als ondernemer niet aan het urencriterium voldoet? In dit artikel leg ik het je graag uit.

Wat is het urencriterium?

Het urencriterium is een eis die de Belastingdienst stelt aan zelfstandig ondernemers om in aanmerking te komen voor bepaalde belastingvoordelen, zoals de ondernemersaftrek en de startersaftrek. Om aan het urencriterium te voldoen, moet je als ondernemer minimaal 1.225 uur per kalenderjaar besteden aan je onderneming. Dit komt neer op gemiddeld 24 uur per week. Dit kunnen declarabele uren zijn (wat je factureert naar je klant), maar ook de tijd die je kwijt bent aan bijvoorbeeld administratie, social media en cursussen mag je meetellen. Hoe je dit het beste bij kan houden? Wij schreven er eerder al een uitgebreid artikel over: Je uren goed bijhouden voor het urencriterium.

Urencriterium niet gehaald, en nu?

Als je als ondernemer niet aan het urencriterium voldoet, kom je niet in aanmerking voor de eerder genoemde belastingvoordelen. Dit kan betekenen dat je meer belasting moet betalen dan wanneer je het urencriterium wel zou halen.

Daarnaast kan dit ook gevolgen hebben voor de beoordeling van je ondernemerschap door de Belastingdienst. Als je niet aan het urencriterium voldoet, kan de Belastingdienst je ondernemerschap ter discussie stellen en onderzoeken of je wel echt een ondernemer bent. Je kan dit zelf ook checken via deze tool van de Belastingdienst.

N.B. Het urencriterium is niet doorslaggevend voor de beoordeling van de Belastingdienst of je zelfstandig ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. Andere factoren die de Belastingdienst meeneemt bij de beoordeling zijn onder andere zelfstandigheid, aansprakelijkheid, risico, winst, aantal opdrachtgevers enz.

Uitzonderingen op het urencriterium

In principe geldt het urencriterium voor iedere ondernemer. Houdt dus ook rekening met vakantie en ziekte. Maar ook als je net gestart bent met je onderneming: het urencriterium geldt namelijk per kalenderjaar. Er wordt geen rekening gehouden met het moment dat je gestart bent als ondernemer. Dus wanneer je bijvoorbeeld ingeschreven bent bij de KvK per 1 oktober, dan geldt nog steeds dat je 1225 uur aan je onderneming moet hebben gewerkt in dat jaar (en niet naar rato).


 Er zijn enkele uitzonderingen:

  • Als je zwanger bent mag je de weken waarin je normaal gesproken zou werken (maar nu met verlof bent) meetellen als gewerkte uren. Dit mag voor maximaal 16 weken.
  • Door de coronacrisis heb je in 2020 of 2021 je uren niet gehaald, voor deze jaren geldt een versoepeling. Lees daarover meer op de website van de Belastingdienst.
  • Ontvang je een arbeidsongeschiktheidsuitkering? Dan hoef je minder uren aan je bedrijf te besteden om het urencriterium te halen. Het aantal uren dat iemand met een Wajong-, WIA-, WAO-, WAZ- of Ziektewet Uitkering per jaar moet werken is 800.

Conclusie over het urencriterium voor zzp’ers

Het urencriterium is dus belangrijk voor zelfstandig ondernemers om in aanmerking te komen voor bepaalde belastingvoordelen. Als je niet voldoet aan het urencriterium, kun je niet profiteren van deze voordelen en kan dit gevolgen hebben voor je belastingaangifte en de beoordeling van je ondernemerschap door de Belastingdienst. Zorg er daarom voor dat je voldoende uren besteedt aan je onderneming en aan het halen van het urencriterium. Zo kun je optimaal profiteren van de belastingvoordelen voor zelfstandig ondernemers.