Ondernemer voor de inkomstenbelasting

Heb je je ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en de inschrijvingskosten betaald? Gefeliciteerd! Je bent zelfstandig ondernemer. Maar ben je dat ook voor de inkomstenbelasting?

Niet per se. Hoewel je meteen aan de slag kunt als ondernemer, wil de Belastingdienst weten of je ook daadwerkelijk als een ‘echteondernemer wordt beschouwd. Is dat zo? Dan kun je pas gebruikmaken van diverse aftrekposten.

Wanneer ben je dan ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Om te bepalen of je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, kijkt de Belastingdienst naar verschillende kenmerken. Zo moet je bijvoorbeeld zelfstandig zijn en zelf bepalen hoe je je werkzaamheden uitvoert en je onderneming inricht. Je bent persoonlijk aansprakelijk voor eventuele schuldeisers en draagt de financiële gevolgen van verkeerde beslissingen. Ook maak je winst, heb je genoeg geld om je bedrijf te starten en te onderhouden, besteed je voldoende tijd aan je bedrijf en heb je meerdere opdrachtgevers.

Daarnaast gedraag je je als ondernemer door bijvoorbeeld reclame te maken, een zakelijke website te hebben en in je offertes geen woorden als loon of salaris te gebruiken. Ook heb je een zakelijke rekening die alleen voor zakelijke doeleinden wordt gebruikt. 

Op basis van deze kenmerken beslist de Belastingdienst of je een ondernemer voor de Inkomstenbelasting bent en of je gebruik mag maken van de aftrekposten voor zelfstandig ondernemers zoals de starters- en zelfstandigenaftrek.

OndernemersCheck van de Belastingdienst

Vind je het lastig om op basis van de voorwaarden zelf in te schatten of je een ondernemer voor de inkomstenbelasting bent? Doe dan de OndernemersCheck van de Belastingdienst! Je kunt de OndernemersCheck hier uitvoeren.