Afschrijven en afschrijvingskosten ondernemers

Als ondernemer is de kans groot dat je investeringen doet en bepaalde bedrijfsmiddelen nodig hebt om je beroep uit te oefenen. Denk hierbij aan machines, voertuigen en gebouwen. Maar ook computers, gereedschap en telefoons kunnen hieronder vallen. Dit zijn duurzame gebruiksmiddelen die je, over het algemeen, langer dan een jaar in je bedrijf gebruikt.

Wat is afschrijven?

Wanneer je een duurzaam bedrijfsmiddel koopt en de aanschafwaarde meer dan €450,- (exclusief btw) bedraagt, mag je de aanschaf niet in één keer in de kosten van je boekhouding verwerken. De kosten van het duurzame bedrijfsmiddel moeten gespreid worden over de levensduur van het apparaat. Dit noem je afschrijven.

Hoe werkt afschrijven en bereken je de afschrijving?

Laten we uitgaan van de aanschaf van een computer van € 1.000 op 1 oktober van een jaar. De aanschaf van deze computer wordt op de balans (een overzicht van je bezittingen en schulden) opgenomen als een bezitting (onder de vaste activa).


Wettelijk is vastgesteld dat de afschrijving maximaal 20% per jaar van de aanschafkosten van het bedrijfsmiddel mag bedragen.

N.B.: voor goodwill en voor onroerend goed geldt een afschrijvingspercentage van maximaal 10%.

Daarnaast moet je ook rekening houden met de restwaarde, deze kan niet afgeschreven worden.

Stel dat de restwaarde € 100 is. Dan bedraagt de afschrijving over het eerste jaar:

De aanschafwaarde minus de restwaarde,

gedeeld door 60 maanden (5 jaar)

maal 3 maanden (€1000-€100= 900/60*3) = €45,-

Je houdt er in dit geval rekening mee dat je de computer het eerste jaar slechts 3 maanden, per 1 oktober, in gebruik hebt. De afschrijving voor het tweede, derde, vierde en vijfde jaar kun je wel over 12 maanden afschrijven.


De afschrijving per jaar is dan:

De aanschafwaarde minus de restwaarde,

gedeeld door 60 maanden (5 jaar)

maal 3 maanden (€1000-€100= 900/60*12) = €180,-


In het laatste jaar moet er nog over 9 maanden worden afgeschreven.

Deze manier van afschrijven wordt lineaire afschrijvingsmethode genoemd.

Wat gebeurt er met deze afschrijving in je boekhouding?

Het afschrijvingsbedrag wordt op de balans in mindering gebracht op de waarde van de computer en op de resultatenrekening zie je het bedrag terug als afschrijvingskosten waarmee je winst wordt verlaagd en je uiteindelijk minder belasting betaalt.

Uitzondering op de regel

Ben je startend ondernemer? Dan mag je willekeurig afschrijven. Dit betekent dat je gedurende je eerste jaren (zolang je gebruikmaakt van de startersaftrek) zelf mag bepalen hoeveel je per jaar afschrijft. Je hoeft je dan dus niet aan het minimum van 5 jaar te houden.