Inkomstenbelasting zzp: zoveel moet je apart zetten

Als ondernemer heb je geen vast inkomen zoals iemand in loondienst. Hoeveel inkomstenbelasting en Bijdrage Zorgverzekeringswet je moet betalen kan pas na afloop van een jaar vastgesteld worden. Natuurlijk is het wel fijn om te weten waar je een beetje aan toe bent en je niet achteraf verrast wordt met een heel hoog bedrag. Om te voorkomen dat al je verdiende omzet van de laatste maanden van het jaar naar de Belastingdienst gaat, is het handig om maandelijks al wat apart te zetten. Maar hoeveel? Dat is van meerdere factoren afhankelijk en leggen we je graag uit! 

Berekening te betalen inkomstenbelasting

Als eerste is het handig om te weten hoe de Belastingdienst de door jou te betalen inkomstenbelasting vaststelt. Dit gebeurt namelijk op basis van het ondernemersinkomen (winst uit onderneming). Hierbij wordt gekeken naar wat je verdiend hebt (omzet). Vervolgens worden daar de zakelijke kosten vanaf gehaald. Afhankelijk van je situatie zijn er dan nog bijtellingen en correcties, bijvoorbeeld de bijtelling voor het privé gebruik van de zakelijke auto, de correctie van 20% op eten/drinken en relatiegeschenken.

Dat ziet er zo simpel gezegd zo uit:

Omzet - Kosten = Winst + Bijtelling/correcties = het ondernemersinkomen.

Let op: hoeveel geld je uit je onderneming onttrekt om privé van te leven heeft geen invloed op het te betalen belastingbedrag, dit zijn namelijk geen kosten. Er wordt gekeken naar wat je verdiend hebt met je bedrijf. Als je dus veel geld overmaakt naar je privé rekening betaal je niet minder belasting.

Wil je de inkomstenbelasting uitgebreid berekenen? Hoe kun je teruglezen in het artikel Zo is de aangifte inkomstenbelasting opgebouwd.

Hoeveel van je omzet moet je dan apart zetten?

Maar als je weet hoe het berekend wordt, weet je nog niet precies hoeveel je apart moet zetten. Je kan het per omzet berekenen, maar… dat duurt wel even! Dus hebben wij dit alvast voor je gedaan. Hieronder vind je een indicatie van de inkomstenbelasting en Bijdrage Zorgverzekeringswet voor 2023:


Reserveer maandelijks wat geld

Nu je weet wat je ongeveer moet betalen aan het einde van het jaar kun je ervoor kiezen om elke maand een vast bedrag of vast percentage van je omzet opzij te zetten. Let op: hou rekening met een eventueel wisselende omzet en dat het uiteindelijk te betalen bedrag hoger of lager uit kan vallen! 

Uitgebreide berekening

Wil jij een uitgebreide berekening op basis van jouw situatie? Neem dan contact met ons op.