Belasting terugvragen door middeling
31 augustus 2021 

Belasting terugvragen door middeling

Belasting terugkrijgen door gebruik te maken van middeling

“Dat is een mooie meevaller”, is de blije reactie van een klant wanneer ik hem vertel dat hij ruim € 1.000 inkomstenbelasting terug kan krijgen, simpelweg door gebruik te maken van de mogelijkheid tot middeling over de jaren 2018, 2019 en 2020. Voor mij als boekhouder is het erg leuk om deze berekeningen te maken en te vertellen over deze mogelijkheid voor een onverwachts belastingvoordeel.

Voor ondernemers wisselt het inkomen per jaar. Hierdoor kunnen grote verschillen ontstaan in de jaarlijkse inkomstenbelasting en betaal je het ene jaar in verhouding meer inkomstenbelasting dan het andere jaar, omdat je in verschillende schijven terecht kan komen. Om tegemoet te komen aan grote verschillen in de te betalen inkomstenbelasting heeft de Belastingdienst de middelingsregeling.

Middeling, zo werkt het

Maar wat is middeling dan precies? Ik leg het je uit.

Bij middeling wordt van drie aaneengesloten jaren berekend wat het gemiddelde inkomen zou zijn per jaar. Hierover wordt berekend wat het bijbehorende bedrag aan inkomstenbelasting per jaar zou zijn geweest als je dat gemiddelde bedrag verdiend zou hebben. Echter heb je in de praktijk meer of minder inkomstenbelasting betaald, omdat je meer of minder verdiende. Hierdoor kan er een positief of negatief verschil ontstaan.

Nadat het gemiddelde bedrag per jaar is berekend, wordt dit vergeleken met het totaal van de inkomstenbelasting van de belastingaanslagen over die jaren, oftewel: wat je werkelijk betaald hebt. Is het verschil tussen het berekende bedragen en de bedragen van de belastingaanslagen van de drie jaar bij elkaar meer dan € 545? Dan kan het verschil teruggevraagd worden.

Regels van middelen

Middeling is dus een mooie mogelijkheid voor ondernemers, die (zeer) fluctuerende inkomsten hebben, om geld terug te krijgen van de Belastingdienst. Om de middelingsregeling toe te mogen passen zijn wel er een aantal regels (vereisten), namelijk:

  • Er moeten definitieve aanslagen opgelegd zijn voor de jaren waarover je middeling wilt toepassen;
  • Alleen het inkomen in box 1 (belastbaar inkomen uit werk en woning) komt in aanmerking voor middeling;
  • Middeling mag alleen over 3 aaneengesloten jaren, ook wel het middelingstijdsvak genoemd;
  • Een jaar kan maar 1 keer in een middelingstijdvak meegenomen worden
  • Bij een negatief inkomen in box 1 wordt € 0 als inkomen uit werk en woning genomen;
  • De belastingbedragen over het middelingstijdvak moeten in Nederland afgedragen zijn;
  • Je moet de middelingsaanvraag binnen 36 maanden nadat alle aanslagen die bij het middelingstijdvak horen definitief zijn vastgesteld en de termijn voor bezwaar, beroep, hoger beroep of cassatie (6 weken) moet verstreken zijn.

Wanneer kom je in aanmerking?

Door de drempel van € 545, voordat er een middelingsbedrag teruggevraagd kan worden, is deze regeling alleen van toepassing wanneer er grote verschillen in de inkomens uit werk en wonen in de gekozen jaren zitten. In de praktijk komt dit voor bij de overgang van een dienstverband naar het ondernemerschap, een significante stijging van het bedrijfsresultaat of bij een minder goed jaar, zoals helaas voor sommige ondernemers 2020 was. Deze mindere jaren kunnen het gemiddelde van 3 jaren zodanig naar beneden halen dat de middelingsregeling toegepast kan worden.

Omdat je een jaar maar 1 keer mag meenemen in een middelingsaanvraag kan, is het slim om te kijken naar welke 3 jaren het meest gunstig zijn om middeling over aan te vragen.

Hoe vraag je middeling aan?

Wanneer er berekend is of je voor middeling in aanmerking komt en over welke jaren de middeling het meest gunstig voor je is, kan je dit formulier downloaden bij de Belastingdienst en opsturen.

Hulp nodig?

Wil je dat wij voor je uitrekenen of de middelingsregeling een belastingteruggave voor jou oplevert en welk middelingstijdvak het gunstigste is? Stuur dan een mailtje naar daphne@d-ly.nl en ik neem contact met je op.

Over de schrijver
Mensen en cijfers motiveren mij als persoon en in mijn vak als boekhouder en adviseur. Mensen boeien me en ik houd van cijfers, dit komt samen in mijn onderneming.
Reactie plaatsen