Waar moet ik aan denken als ik voor het eerst iemand in dienst neem?
Krijg je het maar drukker en drukker? En overweeg je om iemand in dienst te nemen? Dan zijn er een aantal dingen waar je aan moet denken. Behalve de geschikte persoon vinden, zijn er namelijk ook een aantal andere zaken die belangrijk zijn. In dit artikel vind je een aantal aandachtspunten voor wanneer je je bedrijf wilt uitbreiden door medewerkers in dienst te nemen.
Salaris overeenkomen
Als je een geschikte medewerker gevonden hebt, moet er een salaris overeen gekomen worden. Voor een werkgever bestaan de kosten van een medewerker uit:
- het brutoloon
- vakantiegeld (8%)
- loonheffingen (ca. 25% boven op het brutojaarsalaris incl. vakantiegeld)
- reiskosten (belastingvrije vergoeding van € 0,19 per km)
- transitievergoeding (bij beëindiging dienstverband, ook in de proeftijd)
- arbodienst
- eventuele secundaire arbeidsvoorwaarden
- eventueel pensioen
Tip: Spreek nooit een nettosalaris met een medewerker af. Wat de medewerker netto overhoudt is namelijk deels afhankelijk van de persoonlijke omstandigheden. Als je een brutosalaris afspreekt weet je waar je aan toe bent.
Houd rekening met een cao
Het is mogelijk dat jouw bedrijf onder een branche valt waar het verplicht is een bepaalde cao te volgen. Het is verstandig om dit na te gaan. Zo weet je welke verplichtingen je hebt als werkgever.
Breng de administratie op orde
Hebben jullie een overeenkomst bereikt? Dan is het tijd om de afspraken vast te leggen! Dit doe je in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde of onbepaalde tijd. Heb je hier hulp bij nodig? Dan kun je contact met ons opnemen.
Salarisadministratie
De volgende stap is de salarisadministratie. Hiervoor moet je de volgende acties ondernemen:
- controleren van de identiteit van de medewerker en het ID-bewijs (geen rijbewijs) vastleggen in het personeelsdossier.
- jezelf bij de Belastingdienst aanmelden als werkgever, zodat je een loonheffingsnummer krijgt. Maandelijks doe je aangifte loonbelasting en betaal je de loonbelasting van de maand daarvoor. Meestal verzorgt de degene die de salarisadministratie doet ook de aangifte loonbelasting, zodat alleen de loonbelasting nog betaald moet worden.
- de medewerker vragen om een loonheffingsformulier in te vullen. Dan weet de salarisadministratie met welke heffingskortingen er eventueel rekening gehouden moet worden.
Het verwerken van salarissen is een vak apart. Je hebt te maken met complexe wet- en regelgeving. Je kunt daarom de salarisverwerking het beste uitbesteden aan je boekhouder/accountant of aan een gespecialiseerde salarisverwerker.
Verzekeringen
Breng de verzekeringen op de hoogte, denk hierbij o.a. aan de bedrijfsaansprakelijkheid en de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Daarnaast kan je de ziekteverzuimkosten verzekeren.
Arbodienst
Als werkgever in Nederland ben je verplicht om passende zorg aan je medewerkers aan te bieden. Zelfs al heb je alleen een medewerker met een 0-urencontract . Dit houdt dat je je moet aansluiten bij een Arbodienst. Vaak kan je je aansluiten bij een Arbodienst in combinatie met een ziekteverzuimverzekering.
Help de nieuwe medewerker op weg
Is het zover dat je je medewerker kan verwelkomen. Denk dan aan een goed onboarding proces zodat je medewerker zich snel thuis voelt in de organisatie en bekend is met de systemen en werkzaamheden.
Vragen?
Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Of heb je hulp nodig bij bijvoorbeeld de salarisadministratie, sparren over het wel of niet aannemen van personeel, het doorrekenen of het opstellen van (een) arbeidsovereenkomst(en)? Neem dan contact op!