Zakelijke facturen via bol.com, ook de winkel voor ondernemers?
7 mei 2021 

Zakelijke facturen via bol.com, ook de winkel voor ondernemers?

Bol.com: dé winkel van ons allemaal. Maar is dat het ook voor ondernemers? Wel als je goed oplet dat je zakelijke aankopen goed verwerkt in je administratie.

Zakelijk kopen via Bol.com

Zakelijk inkopen via Bol: superhandig. Zo'n beetje alles wat je je maar kunt bedenken kan je daar aanschaffen. Binnen een paar klikken heb je die boeken of kantoorartikelen  aangeschaft, vaak nog dezelfde of de volgende dag in huis. Als je daarbij de (meestal) gratis verzending bij optelt, wordt het als ondernemer natuurlijk hartstikke interessant.

Btw factuur

Het bestellen mag dan heel eenvoudig gaan, bij het verwerken van de aankopen in Moneybird gaat het nog weleens mis. Dit zit ‘m namelijk in de (btw-) facturen. Vroeger kocht je bij Bol en ontving je een factuur van Bol zelf met daarop de btw vermeld. Tegenwoordig is het een platform waarop ook externe verkopers hun waren aan de man brengen. Heb je iets via Bol gekocht bij een externe aanbieder? Dan ontvang je van Bol geen factuur met btw, maar een betaaloverzicht. Voor particulier natuurlijk helemaal prima, maar voor een ondernemer niet ideaal. Want: op dit betaaloverzicht staat de btw niet vermeld. Dit is dus geen factuur en voldoet niet aan de vereisten om de aankopen als zakelijke kosten in je administratie op te nemen (en de btw te verrekenen).

Toch de factuur in je administratie verwerken

De oplossing is gelukkig wel makkelijk. In je (zakelijk) account bij Bol.com kan je met 1 klik een factuur bij de externe verkoper opvragen. Je ontvangt de factuur met de bedrijfsnaam van deze aanbieder (en niet van Bol). Deze factuur voer je bij de tab ‘Inkomend' in bij Moneybird. Ik vind het zelf handig om ook het betaaloverzicht van Bol.com erbij te voegen, zodat ik ook achteraf nog kan terugvinden dat de aankoop via Bol verlopen is.

Waar moet je dus op letten als je bij bol.com zakelijk iets koopt?

Samenvattend de punten waar je op moet letten als je voor je onderneming bij bol.com koopt:

1. Bestel met een zakelijk bol.com account
2. Vraag bij een externe verkoper de factuur met btw op
3. Boek deze factuur in (en voeg eventueel voor het gemak het betaaloverzicht toe)
4. Betaal de factuur en neem je pakketje in ontvangst!

Toch nog vragen of kom je er alleen niet uit? Neem dan contact met ons op!

Over de schrijver
Mensen en cijfers motiveren mij als persoon en in mijn vak als boekhouder en adviseur. Mensen boeien me en ik houd van cijfers, dit komt samen in mijn onderneming.
Reactie plaatsen