Heb jij weleens aan een Mastermind gedacht?

Welke mooie dingen heb jij in 2021 meegemaakt? Als er iets moois is dat 2021 mij gebracht heeft, dan is het de bijzondere samenwerking met mijn collega’s Angeline Evers, Monique Holgen en Suzanne de Wit.

In december 2020 werd ik gebeld met de vraag of ik geïnteresseerd was om met een aantal collega’s op te trekken. Omdat ik meer geloof in samenwerken dan in concurrentie was ik meteen enthousiast. De gemeenschappelijke factor met deze collega’s was in eerste instantie Moneybird. Zo hebben we samen bijvoorbeeld meer dan 1.000 administraties in het online boekhoudprogramma.

Samen ben je krachtiger

Individueel hebben we de afgelopen jaren veel kennis vergaard, maar door samen te werken hebben we met elkaar een enorme hoeveelheid aan kennis tot de beschikking.

Al snel ontdekten we ook onze verschillen in kracht. Zo is de een erg goed in het automatiseren van de boekhouding, de ander heel sterk op fiscaal gebied. We hebben een ondernemerscoach en iemand die graag traint in ons midden. Wat ons gezamenlijk ook heel sterk maakt, is dat we elkaar iets gunnen en we elkaar echt willen helpen. 

Nu komen we regelmatig bij elkaar

In verband met de omstandigheden waren onze eerste meetings online, maar al gauw was het duidelijk dat we ook live met elkaar wilden sparren. Heel mooi om te zien hoe gemakkelijk we naar een samenwerkingsvorm zijn gegaan waarin we 1 keer per kwartaal een dag bij elkaar komen en minimaal elke maand met elkaar online vergaderen. Daarnaast hebben we een Whatsapp-groep om snel iets aan elkaar voor te leggen.

Het grote voordeel van samenwerken

Het delen van onze kennis gaat veel verder dan alleen Moneybird tips and tricks. Zo overleggen we over fiscaliteit, boekhoudkundige zaken, maar ook vraagstukken over groei van de ondernemingen enzovoorts. Wanneer we vinden dat extra externe kennis gewenst is, kopen we deze gezamenlijk in. Om een voorbeeld te noemen: toen de btw-regels omtrent online verkopen in de EU veranderden, hebben we met elkaar een btw-specialist ingehuurd om ons alle ins and outs te vertellen. Daarnaast hebben we bij de meest recente bijeenkomst van Trudy Veninga (De Politieke School) een intervisie-training gehad. Als boekhouders zijn wij gewend om snel tot oplossingen te komen. Wanneer 1 van ons een case had, herkenden we die vaak al van iets dat we in onze eigen praktijk tegen waren gekomen en gaven we snelle oplossingen aan elkaar. Op zich fijn, maar we misten daardoor een stuk verdieping. Door intervisie-technieken toe te passen hebben we geleerd hoe we op een gestructureerde manier kunnen sparren, zelf te ontwikkelen en elkaar te helpen.

Mijn tip: neem deel aan een Mastermind!

Wat in eerste instantie begon als Moneybird Mastermind is omgedoopt tot Easy Balance Mastermind, omdat we veel meer dan alleen Moneybird bespreken. We zijn ons allemaal aan het ontwikkelen, zowel zakelijk als persoonlijk. En onze Mastermind heeft daar zeker een rol in.

Mocht je de gelegenheid hebben om aan een Mastermind deel te nemen, dan kan ik dat van harte aanbevelen. Als zzp’ers zijn we snel geneigd om op onszelf te zijn en is er vaak ook wel de angst voor ‘concurrentie’. Maar kijk eens met een open blik naar een Mastermind: het kan je vaak meer brengen dan je in eerste instantie misschien had gedacht of gehoopt.


Wil je meer weten over Masterminds? Neem gerust contact met me op. Zijn er meerdere ondernemers die graag willen masterminden? Dan breng ik jullie graag met elkaar in contact. Stuur me een berichtje of stel je vraag via daphne@d-ly,nl