Omzet- en inkomstenbelasting: het verschil

Verschil tussen omzet- en inkomstenbelasting

help, ik begrijp er niets van!

De verschillende soorten belasting; wat als je daar als ondernemer meer over wilt weten?

De verschillende soorten belastingen zijn voor veel mensen onduidelijk en vaak een beetje eng. Want waar begin je? En wat is nou het verschil tussen omzet- en inkomstenbelasting? Vandaar dat ze zich er liever niet in verdiepen of dat er een soort mist in de hersenen ontstaat wanneer het woord “belasting” valt. Misschien herken je jezelf hier ook wel in. Als ondernemer kan je niet om belasting (betalen) heen. Denk je nu “ik besteed alle belastingaangiftes (liever) uit” lees dan toch door. Ik ben ervan overtuigd dat het goed voor je ondernemerschap is als je over een beetje kennis van belastingen beschikt, omdat meer inzicht hierin en kennis ervan jou als ondernemer (financieel) veel verder kan brengen. Regelmatig spreek ik ondernemers die het vervelend vinden om te zeggen dat ze niet begrijpen welke belastingen ze betalen. Ik ben blij als dit ter sprake komt, want dat geeft mij de gelegenheid uit te leggen hoe het in elkaar zit. Als ondernemer heb je in ieder geval te maken met de inkomstenbelasting en de omzetbelasting. De belastingdienst  heeft geprobeerd het makkelijk voor je te maken door in de woorden omzet- en inkomstenbelasting al te zetten waar je belasting over moet betalen. Toch ontstaat hier nog veel verwarring over en wordt het vaak door elkaar gehaald. Ik leg je graag uit wat het verschil is en hoe je met deze soorten belastingen om kan gaan.

Inkomstenbelasting

Deel je dit woord in tweeën dan krijg je “inkomsten” en “belasting”, dit is dus de belasting die over je inkomsten geheven wordt. Omdat je niet kan voorspellen wat je in een jaar aan inkomsten hebt, mag je van de belastingdienst na afloop van een kalenderjaar vertellen wat je verdiend hebt. Om te voorkomen dat je dit vergeet, ontvang je middels de welbekende blauwe enveloppe een vriendelijke uitnodiging om de aangifteinkomstenbelasting te doen.

Vooraf ingevulde gegevens bij de belastingdienst

Tegenwoordig weet de belastingdienst al vrij veel, zo niet alles, over je. De vooraf ingevulde gegevens in de particuliere belastingaangifte maakt het doen van de aangifte inkomstenbelasting een stuk eenvoudiger. Dit geldt echter niet voor je werkzaamheden als ondernemer. Hierbij wordt er met betrekking tot de ondernemer niets van te voren ingevuld. Bij de aangifte inkomstenbelasting voor ondernemers worden vragen gesteld over je onderneming, waaronder over de balans en de resultatenrekening. De antwoorden op deze vragen vind je in je boekhouding terug. Het mooiste is als je een boekhoudprogramma zoals Moneybird gebruikt. Wanneer het boekjaar goed afgesloten is, kunnen de gegevens 1 op 1 ingevuld worden in je aangifte. Makkelijk en snel.

Omzetbelasting/btw

De omzetbelasting is de belasting is die geheven wordt over de omzet. Anders dan de inkomstenbelasting die over je winst/inkomstenwordt geheven. Omzetbelasting is in feite de verwerking van jouw geheven btw (Belasting Toegevoegde Waarde), maar hoe zit het dan precies hiermee? Omdat het slechts 3 letters zijn wordt btw vaak als afkorting voor de omzetbelasting gebruikt.

Waardecreatie als ondernemer

Heb je er wel eens over nagedacht dat je als ondernemer waardecreëert? Dit klinkt mooi toch? Je verleent een dienst/verkoopt een product tegen een bepaald bedrag, en over de gecreëerde, toegevoegde waarde wordt de btw geheven. De klant betaalt de door jou vastgestelde waarde, plus de btw.

Btw op de kosten die je maakt

Om je dienst te kunnen verlenen, of je product te kunnen verkopen, maak je kosten. Wanneer je btw-plichtig bent, mag je de btw die over je kosten betaald hebt, aftrekken onder de noemer “voorbelasting”. Maar let op: niet alle btw is aftrekbaar. In mijn online trainingZorgeloos Boekhoudenleerik ondernemers welke kosten wel en niet aftrekbaar zijn.

Btw afdragen

Het verschil tussen btw die je geheven hebt over je omzet en de btw die je over je kosten betaald hebt, moet je afdragen aan de belastingdienst door je aangifte omzetbelasting in te dienen. Je bent in feite een incassobureau voor de belastingdienst. Dit gebeurt ieder kwartaal, ook hier krijg je een herinnering van. Het komt weleens voor dat de voorbelasting hoger is dan de btw die je berekend hebt over je omzet, in dat geval ontvang je geld terug van de belastingdienst. Hoe raar het misschien klinkt: ik betaal het liefst veel btw. Dit betekent dat mijn omzet veel hogeris dan de kosten die ik gemaakt heb om mijn omzet te bereiken.

Soms hoef je geen btw te heffen

Niet alle ondernemers zijn btw-plichtig. Wanneer je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel wordt doorgegeven aan de belastingdienst welke activiteiten je in je onderneming gaat ontplooien. Aan de hand hiervan stelt de belastingdienst je belastingplicht vast. De vaststelling ontvang je schriftelijk in, jawel, die beruchte blauwe envelop.

De praktische toepassing op jouw onderneming

Wat in dit artikel beschreven is, is heel algemeen en van toepassing op ondernemers die actief zijn met een eenmanszaak of vennootschap onder firma (v.o.f.). Heb je vragen over jouw situatie of wil je eens van gedachten wisselen, voel je vrij om contact met ons op te nemen. Wij voorzien je graag (en vrijblijvend) van advies wat jij het beste in jouw situatie kan doen.

Reactie plaatsen