btw

Als ondernemer creëer je waarde waarover btw wordt geheven. De omzetbelasting is de belasting is die geheven wordt over de omzet, dus niet over je winst. Afhankelijk van je product of dienst is de hoogte van de btw 9% of 21%, maar ook hier zijn weer uitzonderingen op.
Heb je er wel eens over nagedacht dat je als ondernemer waarde creëert? Dit klinkt mooi toch? Je verleent een dienst/verkoopt een product tegen een bepaald bedrag, en over de gecreëerde, toegevoegde waarde wordt de btw geheven. De klant betaalt de door jou vastgestelde waarde, plus de btw.
Btw op de kosten die je maakt
Om je dienst te kunnen verlenen, of je product te kunnen verkopen, maak je kosten. Wanneer je btw-plichtig bent, mag je de btw die over je kosten betaald hebt, aftrekken onder de noemer “voorbelasting”. Maar let op: niet alle btw is aftrekbaar. In mijn online training Zorgeloos Boekhouden leer ik ondernemers welke kosten wel en niet aftrekbaar zijn.
Btw afdragen
Het verschil tussen btw die je geheven hebt over je omzet en de btw die je over je kosten betaald hebt, moet je afdragen aan de belastingdienst door je aangifte omzetbelasting in te dienen. Je bent in feite een incassobureau voor de belastingdienst. Dit gebeurt ieder kwartaal, ook hier krijg je een herinnering van.
Het komt weleens voor dat de voorbelasting hoger is dan de btw die je berekend hebt over je omzet, in dat geval ontvang je geld terug van de belastingdienst. Hoe raar het misschien klinkt: ik betaal het liefst veel btw. Dit betekent dat mijn omzet veel hoger is dan de kosten die ik gemaakt heb om mijn omzet te bereiken.
Soms hoef je geen btw te heffen
Niet alle ondernemers zijn btw-plichtig. Wanneer je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel wordt doorgegeven aan de belastingdienst welke activiteiten je in je onderneming gaat ontplooien. Aan de hand hiervan stelt de belastingdienst je belastingplicht vast. De vaststelling ontvang je schriftelijk in, jawel, die beruchte blauwe envelop.