Zelfstandig ondernemer en zwanger

Als je in loondienst werkt, is het vanzelfsprekend dat je tussen de 34 en 36 weken met verlof gaat en gewoon doorbetaald wordt. Je werkgever regelt dit immers allemaal achter de schermen en jij hoeft je geen zorgen te maken over je inkomsten.

Maar wat als je als ondernemer zwanger bent? Dan is het belangrijk om te weten dat je, net zoals in loondienst, recht hebt op een zwangerschapsuitkering. Dit heet de ZEZ-uitkering (Zelfstandig En Zwanger). Je moet het alleen zelf regelen! In dit artikel bespreken we wanneer je recht hebt op een zwangerschapsuitkering, welk bedrag je ontvangt en hoe je een zwangerschapsuitkering kunt aanvragen.

Wanneer heb je recht op een zwangerschapsuitkering?

Als je als zelfstandige ondernemer zwanger bent, heb je recht op een zwangerschapsuitkering als je voldoet aan bepaalde voorwaarden. Om aanspraak te maken op een zwangerschapsuitkering moet je minstens 7 maanden zwanger zijn en minstens 1.225 uur als zelfstandige hebben gewerkt in het jaar voorafgaand aan je zwangerschap. Daarnaast moet je bij de aanvraag van de uitkering minstens 24 weken zwanger zijn.

Welk bedrag ontvang je?

De hoogte van de zwangerschapsuitkering is afhankelijk van het aantal weken dat je zwangerschapsverlof opneemt en je inkomen als zelfstandige. Het bedrag dat je ontvangt is gebaseerd op het gemiddelde inkomen van de laatste 4 kwartalen voorafgaand aan je zwangerschap, met een maximum van het wettelijk minimumloon. De uitkering wordt uitgekeerd over een periode van 16 weken en wordt per week uitbetaald.

Hoe vraag je een zwangerschapsuitkering aan?

Om een zwangerschapsuitkering aan te vragen, kun je terecht bij het UWV ( Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen).
Je kunt de uitkering aanvragen vanaf de 1e dag van de 24e week van je zwangerschap. Het is verstandig om de aanvraag zo snel mogelijk te doen, zodat je op tijd de uitkering ontvangt. Het UWV raadt aan de aanvraag uiterlijk 2 weken voor ingang van het zwangerschapsverlof te doen. Bij de aanvraag moet je verschillende documenten meesturen, zoals een zwangerschapsverklaring van je verloskundige of gynaecoloog en een bewijs van je inkomen als zelfstandige. Je krijgt meestal binnen 2 weken, maar uiterlijk binnen 8 weken, na de ingangsdatum van je zwangerschapsverlof een brief met de beslissing. Het is dus wel handig om zelf ook een buffer op te bouwen.

Urencriterium tijdens zwangerschap

Omdat je met verlof bent, is het lastiger om dat jaar het urencriterium te halen. Gelukkig maakt de Belastingdienst hier een uitzondering voor. Als je zwanger bent mag je de weken waarin je normaal gesproken zou werken (maar nu met verlof bent) meetellen als gewerkte uren. Dit mag voor maximaal 16 weken. Meer weten over het urencriterium en hoe je dit bij kan houden? Lees dan het artikel ‘J e uren goed bijhouden voor het urencriterium’.


Conclusie over de zwangerschapsuitkering

Als zelfstandig ondernemer heb je recht op een zwangerschapsuitkering als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Het bedrag van de uitkering is afhankelijk van het aantal weken dat je zwangerschapsverlof opneemt en je inkomen als zelfstandige. Om een zwangerschapsuitkering aan te vragen, kun je terecht bij het UWV. Het is belangrijk om de aanvraag op tijd te doen, zodat je tijdig de uitkering ontvangt. Zo kun je als zwangere ondernemer rustig genieten van je zwangerschapsverlof zonder financiële zorgen.