Dit is hoe de inkomstenbelasting berekend wordt

Ieder jaar op 1 maart is het traditioneel het moment waarop de Belastingdienst de aangifteformulieren voor de inkomstenbelasting beschikbaar stelt. Dit betekent dat je vanaf die datum je aangifte inkomstenbelasting van het afgelopen jaar kunt invullen en indienen. Niet te verwarren met een voorlopige aanslag die je voor het huidige jaar krijgt. Meer uitleg hierover lees je in het artikel Zó werkt de inkomstenbelasting en bijdrage zorgverzekeringswet voor zzp’ers.

In dit artikel gaan we in op de definitieve berekening van de Belastingdienst en hoe deze tot stand komt. Zo weet jij wat er met je winst gebeurt en waar je rekening mee kan houden!

Hoe wordt de hoogte van de inkomstenbelasting berekend?

De inkomstenbelasting wordt berekend over je inkomen. Wat je uiteindelijk moet betalen is afhankelijk van verschillende factoren. Ten eerste zijn er verschillende inkomstenbronnen en daarnaast zijn er ook vele aftrekposten mogelijk, te lezen in ons artikel over aftrekposten.

In Nederland zijn er drie soorten inkomstenbronnen. Dit is ondergebracht in drie zogenaamde boxen:

Box 1: Belastbaar inkomen uit wonen en werken

Hier worden al je inkomsten in een jaar bij elkaar opgeteld. Dit zijn:

  • Winst uit onderneming
  • Loon, uitkering of pensioen
  • Eigenwoningforfait

Vervolgens worden daar de persoonlijke aftrekposten afgehaald en houdt je het belastbare inkomen over. Welke aftrekposten er zijn lees je in het artikel over aftrekposten.

Box 2: Belastbare inkomen uit aanmerkelijk belang

Hieronder valt bijvoorbeeld het bezit van minimaal 5% van de aandelen in een bv. De voordelen die je hieruit kunt hebben zijn onder andere het ontvangen van dividend of de winst op de aandelen bij verkoop.

Box 3: Belastbaar inkomen uit sparen en beleggen

Ook over je spaargeld en beleggingen moet je belasting betalen, maar pas vanaf een bepaald bedrag. Je hebt een zogenoemd heffingsvrij vermogen en pas wanneer je vermogen boven het heffingsvrije vermogen zit, wordt er belasting geheven. Voor 2023 bedraagt het heffingsvrije vermogen € 57.000 per persoon (€ 114.00 voor fiscale partners). Dit betekent dat spaargeld en beleggingen onder dit bedrag niet belast worden.

De belastingpercentages en manier van berekenen van de inkomstenbelasting zijn per box verschillend.

Heffingskortingen

Als je jouw inkomen langs de verschillende boxen hebt gehaald, heb je het totale bedrag aan inkomstenbelasting. Maar dan zijn we er nog niet! Na het optellen, is het nu tijd voor aftrekken. Er zijn namelijk heffingskortingen die van het te betalen bedrag aan inkomstenbelasting afgehaald worden!

Algemene heffingskorting

Iedereen heeft recht op de algemene heffingskorting. Of je volledig gebruik kunt maken van de heffingskorting hangt af de hoogte van je inkomen, van je leeftijd en of je het hele jaar in Nederland gewoond hebt. Op de website van de Belastingdienst kan je zien waar jij recht op hebt.

Arbeidskorting

Dit is de heffingskorting die je ontvangt omdat je werkt. De hoogte van de korting is ook afhankelijk van je arbeidsinkomen en je leeftijd. Je vindt de tabel arbeidskorting van 2023 op de website van de Belastingdienst.

Ben je (ook) in loondienst? Dan wordt de algemene heffingskorting en de arbeidskorting vaak al toegepast door je werkgever en verwerkt in je loonstrookje. De heffingskortingen kunnen maar 1 keer toegepast worden en de hoogte wordt berekend op basis van je volledige inkomen in box 1. De heffingskortingen die je al gehad hebt, worden verrekend.

Inkomensafhankelijke combinatiekorting

Wanneer je een kind (op 1 januari jonger dan 12 jaar) hebt dat bij jou ingeschreven staat op je woonadres, kan je hiervoor in aanmerking komen. Wederom is het bedrag afhankelijk van je inkomen, welke je vindt op de website van de Belastingdienst.

De totale berekening van de inkomstenbelasting

Samenvattend betekent dit het volgende voor de berekening van de inkomstenbelasting:

Te betalen inkomstenbelasting over wonen en werken (box 1)

+ te betalen inkomstenbelasting over aanmerkelijk belang (box 2)

+ te betalen inkomstenbelasting over vermogen (box 3)

= totaal inkomstenbelasting

- heffingskortingen

= te betalen inkomstenbelasting

Betalen van de Inkomstenbelasting

Voor de belastingaangifte 2022 heb je tot 1 mei 2023 de tijd om je aangifte in te dienen. Doe je voor 1 april aangifte? Dan ontvang je voor 1 juli bericht. Meestal is dit een definitieve aanslag inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen, en eventueel een definitieve aanslag Zorgverzekeringswet. Doe je na 1 april aangifte? Dan streeft de Belastingdienst ernaar binnen 3 maanden na de aangifte een bericht te sturen.

Uitstel aanvragen

Heb je langer de tijd nodig? Dan kan je zelf eenvoudig uitstel aanvragen tot 1 september 2023. Dat doe je door vóór 1 mei 2023 in te loggen bij de Belastingdienst of het formulier 'Uitstel aanvragen' te downloaden en op te sturen.

Je kunt ook vragen of je boekhouder of belastingadviseur uitstel aanvraagt. Omdat zij een grote hoeveelheid belastingaangiften moeten verwerken, geeft de Belastingdienst dan langer uitstel, namelijk tot 1 mei 2024.

Hulp bij de aangifte inkomstenbelasting

Duizelt het je een beetje, denk je waar moet ik beginnen of heb je hulp nodig bij jouw aangifte inkomstenbelasting? Neem dan contact met ons op!