Broodfonds bij ziekte
Dankbaar voor het Broodfonds bij ziekte
Twee jaar had ik het kunnen vermijden, maar van de zomer was ik ook aan de beurt: corona. Ik dacht dat ik bij degenen zou horen die er met een weekje vanaf zou zijn en weer aan de slag kon. Helaas liep dat heel anders. Maar wat kan je doen als je als zzp’er ziek wordt?
Terugval in inkomsten door ziekte
Voor veel zzp’ers betekent ziekte dat er een stap terug gedaan wordt in de inkomsten. Toen ik in die situatie terecht kwam, was ik dankbaar dat ik kon terugvallen op mijn Broodfondsgenoten.
Wat is een Broodfonds?
Het Broodfonds is een sociaal alternatief voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Een groep ondernemers gaat de verplichting aan om elkaar te ondersteunen in het geval van ziekte. Toen ik ziek was, ontving ik van alle deelnemers een schenking. Doordat ik rechtstreeks van collega-ondernemers een bedrag ontving wilde ik me zo snel mogelijk weer beter melden. Dat is het vertrouwen waarop het Broodfonds gebaseerd is. In de afgelopen jaren ben ik op mijn beurt collega-ondernemers tot steun geweest toen zij door ziekte niet in staat waren te werken. Dit geeft me een goed gevoel. Verder is het Broodfonds meer dan een vangnet. Doordat het lokaal georganiseerd is, is het ook een netwerk. Wil je meer weten over het Broodfonds, lees dan hier verder.
Verschil tussen een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) en een Broodfonds
Een andere manier om te zorgen dat je niet financieel in de problemen komt bij ziekte is het afsluiten van een AOV. Tussen een AOV en een Broodfonds zitten wezenlijke verschillen. Het is daarom goed om beide opties te vergelijken. De kenmerken van een AOV en het Broodfonds overzichtelijk op een rijtje:
Aanvragen Broodfonds of AOV
Je kunt op verschillende manieren bij een Broodfonds of AOV terecht komen. Voor een AOV kan je op het internet of bij een financieel tussenpersoon terecht. Voor het afsluiten van een AOV worden advieskosten door een tussenpersoon gevraagd. Hoe je bij een Broodfonds komt verschilt per regio. Soms kan je jezelf aanmelden, maar vaak moet je geïntroduceerd worden door iemand die er al bij zit.
Neem contact op bij vragen
Heb je nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.