Relatiegeschenken aftrekbaar zzp

Relatiegeschenken en administratie: zo werkt het!

Een coole gadget, een flesje wijn of een leuk pakketje: we naderen het einde van het jaar en daarmee start de warme feestdagen-periode. December is traditioneel de maand van het geven. Niet alleen in de privésfeer, maar ook zakelijk. De relatiegeschenken zijn rond deze tijd van het jaar dan ook niet aan te slepen. Het is natuurlijk ook de uitgelezen kans om klanten te bedanken. Ik vind het een leuke uitdaging om een origineel relatiegeschenk in elkaar te zetten. Zo heb ik een keer kaarsen laten maken in de kleuren van de D-Ly Boekhoudacademie


Hartstikke leuk natuurlijk die relatiegeschenken, maar hoe werkt dit nou precies in de administratie?


Fiscale aftrekbaarheid van relatiegeschenken

Heb je een relatiegeschenk gegeven of ben je van plan dit te doen? Dan is het tijd om deze goed in je administratie te zetten. Om te beginnen is het belangrijk om onderscheid te maken tussen btw en de inkomstenbelasting (dit artikel is geschreven voor de ondernemingsvormen eenmanszaak of v.o.f. )


Btw op relatiegeschenken

Allereerst hebben we de btw die op relatiegeschenken zit. Wanneer je dit wilt terugvragen, is het belangrijk om te weten dat de Belastingdienst hier een beperking aan gesteld heeft. Je mag tot € 227 (exclusief btw) per ontvanger in een jaar terugvragen. 


Relatiegeschenken en inkomstenbelasting

Zakelijke kosten worden in mindering gebracht op het resultaat waarover je inkomstenbelasting wordt berekend. De kosten van relatiegeschenken worden fiscaal anders behandeld dan ‘standaard kosten'. De kosten voor relatiegeschenken zijn namelijk niet voor 100% aftrekbaar, maar voor 80%. In je aangifte inkomstenbelasting zie je dit terug onder de beperkt aftrekbare kosten. Het is daarom goed om in je boekhoudprogramma aan te geven dat het om relatiegeschenken gaat (bijvoorbeeld door een categorie aan te geven), zodat dit gemakkelijk aan het eind van het jaar gecorrigeerd kan worden in de belastingaangifte.

Let op: wanneer je onderneemt in een bv wordt het resultaat belast met vennootschapsbelasting (vpb) en zijn relatiegeschenken voor 73,5% aftrekbaar.

Relatiegeschenken geven blijft leuk!

Ondanks deze beperkingen blijft het leuk en goed voor de verbinding met jouw klant om bij een passende gelegenheid je relatie te verrassen met een relatiegeschenk. Laat je dus niet weerhouden om dit te doen en neem bij vragen contact met ons op!