Het begrip winst uitgelegd
Zoals de titel al zegt: wat is winst nou precies? Over dit begrip bestaat soms verwarring. We zijn op dit moment druk met jaarafsluitingen en belastingaangiften. Vragen als “Ik moet belasting betalen over de winst, maar waar is dat geld gebleven? Het staat niet op mijn bankrekening.”, “Kan ik de winst uit mijn bedrijf opnemen?“ en “Welke winst heb ik “over”?" passeren hierdoor de revue. Er zijn geen domme vragen, behalve de vragen die je niet stelt. Misschien is het voor jou ook niet helemaal duidelijk en daarom leggen we het graag uit!
Hoe bereken je de winst?
Je hebt vast wel eens gehoord van de formule Omzet - Kosten = Winst. Eenvoudig gezegd worden in je boekhouding alle (bank)transacties verwerkt en gekoppeld aan verkoop- en inkoopfacturen. Op basis daarvan wordt bepaald wat je winst is. In deze formule is Winst het resultaat van je bedrijf. Dit wordt ook wel fiscale winst genoemd. Als je boekhouder spreekt over "winst" dan wordt dus "het resultaat van je bedrijf" bedoeld.
Het resultaat van je bedrijf is de basis waarop jouw boekhouder bepaalt over welk bedrag jij inkomstenbelasting (IB) en Zorgverzekeringswet (Zvw) moet betalen.
Je winst terugvinden in de boekhouding
In je boekhouding vind je dit terug onderaan de resultatenrekening, dit wordt ook wel winst- & verliesrekening genoemd. Dit overzicht staat ieder jaar op 1 januari op nul. Door het jaar heen worden hierop alle verkopen en kosten geboekt. Een betere naam voor dit overzicht zou Verkopen & Kosten zijn, want dat is het eigenlijk.
Waar is de winst gebleven?
Als je administratie helemaal bijgewerkt is, weet je wat het resultaat is. Maar dat wil niet zeggen dat je al dat geld (= winst) ook op je bankrekening hebt staan. Want, niet alle facturen worden meteen betaald. Daarnaast haal je ook een behoorlijk deel van de winst zelf uit je bedrijf. Je moet namelijk ook leven van het geld dat je verdiend met ondernemen. Je kunt niet wachten tot het jaar afgelopen is, de belasting betaald is en dan pas geld opnemen. Dit zijn geen zakelijke kosten, dus iedere keer als je geld overmaakt naar je privérekening maak je eigenlijk een stukje winst over. Ook gebruik je je winst om de investeringen te betalen.
Slim Verdelen
Wil je weten hoeveel geld je uit je onderneming naar je privérekening kunt overmaken en daarnaast ook nog genoeg overhouden om de belasting en je kosten te betalen? Dan kan de methode Slim Verdelen een aanrader voor je zijn. Regelmatig worden er trainingen Slim Verdelen bij de Boekhoudacademie gegeven. In deze training leer je hoe je op een eenvoudige manier in een paar minuten per week je geld slim verdeeld en zo grip op je geld houdt. Op deze pagina vind je meer informatie over deze training.